Plugga till personlig assistent?

Funderar du på att börja jobba som personlig assistent? Du kan då jobba hos ett assistansbolag, läs mer här om ett sådant. Grejen är dock att det inte är ett måste att studera en viss utbildning för att få jobb inom detta. Det kan räcka gott med att du har en avslutad gymnasieutbildning. Dock finns det flera kurser som är mot personlig assistent du kan gå, om du vill, samt att du kan även plugga till undersköterska. Det är inte fel att ha någon form av vårdutbildning nämligen. 

Personlig assistent utbildning

Vanliga utbildningsbakgrunder för personliga assistenter är bland annat Barn och fritid på gymnasium/komvux samt vård och omsorg (undersköterskeutbildning) på gymnasium/komvux.

Vill du specialisera dig inom personlig assistans och social omsorg så kan du välja att gå en Yh-utbildning med specialinriktning mot exempelvis neuropsykologi eller funktionshinder. Även folkhögskolor erbjuder utbildningar inom personlig assistans.

Ibland är personliga egenskaper och rekommendationer från tidigare anställningar viktigare än vad du har för slags utbildningsbakgrund. I vissa fall får brukaren vara med och bestämma vem som ska bli hans eller hennes assistent.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna varierar en hel del beroende på vem du kommer att jobba hos och vad den personen har för behov av hjälp. Ofta har det att göra med de grundläggande behoven så som att hjälpa till att klä personen, mata, sköta hygien med mera. En del lyft kan förekomma om personen sitter i rullstol. Arbetet som personlig assistent innebär ofta oregelbundna arbetstider och jobb på helger och kvällar.

2 Mar 2022