Gott med libanesisk mat

Även om du aldrig har varit i Beirut, är chansen stor att du har lite bekantskap med libanesisk mat. Hummus och falafel är välkända internationellt medan shawarma anses vara en av världens mest ikoniska gatumat. Idag finns det flera bra restauranger i Sverige med denna typ av mat. Ett bra ställe hittar du på www.laziza.se

Vad är libanesisk mat?

Det libanesiska köket har en lång historia som sträcker sig över flera årtusenden. Många libanesiska rätter kan spåras ända tillbaka till epoker av grekiskt, romerskt, persiskt och feniciskt styre. Under det senaste halvseklet har det påverkats av främmande länder som har haft makten i Libanon, framför allt Turkiet och Frankrike.

Fullkorn, grönsaker, frukt och skaldjur är en framträdande plats i den libanesiska kosten. Kikärter och persilja är basingredienser medan vitlök, olivolja och citronsaft ofta används för att smaksätta rätter. Ofta är libanesisk mat grillad, bakad eller bara lätt tillagad i olivolja. Lamm och get är vanliga proteiner även om fjäderfä konsumeras oftare än rött kött.

Mezze

I likhet med spanska tapas, italienska aperitivo eller koreanska banchan, utgör mezze en viktig del av det libanesiska köket. Det syftar på en serie smårätter som serveras i början av en måltid. När man äter hemma består mezze-tallrikarna vanligtvis av bara tre eller fyra rätter, men på restauranger är det inte ovanligt att se 20 till 60 olika rätter serverade som mezze.

Mezze kan vara varm eller kall och äts vanligtvis med tunnbröd som pitabröd. Vanliga mezze-rätter inkluderar hummus, baba ghanoush, tabbouleh, kibbeh, kafta och sambousek, som alla beskrivs mer i detalj i denna libanesiska matguide.

23 Jan 2023