När du ska byta fönster

Om dina fönster är gamla så kan det vara läge att byta ut dem. Oftast så märks det av att du fryser om fötterna hemma. Detta eftersom att fönster som är gamla, de tappar sin isoleringsförmåga och skapar ett kallras. Det gör att särskilt golven blir kalla.  När du ska göra ditt fönsterbyte, så har du en del val att göra. Bland annat ska du bestämma vad för kvalitet på fönster du önskar och fundera över fönstrets funktionalitet, pris och utseende.

Val av material

När det kommer till materialet i fönsterstommen så har du lite olika val. Träfönster är poppis än idag och ganska många är det som väljer detta. Men det är även vanligt med aluminiumfönster och PVC fönster. Både aluminium och PVC är material som är tåliga och hållbara och det gör att du kan få i princip helt underhållsfria fönster. 

Bra saker att tänka på

Det finns en del saker du kan tänka på när du ska byta fönster:

  • Välj material och utförande som passar just ditt hus.
  • Välj fönster med låga U-värden. 
    Titta på tillbehör och extraval som kan behövas.
  • Gör en kravlista och stäm av mot leverantörernas erbjudanden.

Bestäm även om du ska byta dina fönster själv, eller ta in någon som gör det. Om du tar in en hantverkare, se till då att ha klart vad för arbeten som ska ingå utvändigt och invändigt, som exempelvis fönsterfoder, plåtarbeten, fönsterbänkar och målning.

18 Nov 2022