Tåliga rosor

Rosor är vackra, men i många fall kan de vara besvärliga att odla. Det enklaste är evighetsrosor, som köps som färdig dekoration inne! Men vill du ha rosor ute, så gäller det att välja rätt sort. Många av de som finns ute i handeln idag, de är förädlade för att passa typiskt tyskt eller engelskt klimat. Dock finns det ett gäng sorter som är enklare att ha att göra med. De allra tåligaste det brukar generellt vara gammaldags rosor, det vill säga de som har sitt ursprung från före 1867 då tehybriden ’La France’ introducerades.

Välja rosor till trädgården

Jungfrurosor brukar vara tåliga och lättodlade och en av dessa sorter är ’Mme Plantier’. Den kände trädgårdsmästaren Plantier på slottet Malmaison i Frankrike var också rosförädlare. Sin allra finaste ros från 1835 döpte han efter sin fru ’Mme Plantier’. Denna kan bli ett par meter hög, samt att den får ett fint överhäng, då den har veka grenar. Den blommar rikligt från slutet av juni och i en månad framåt cirka. Den är härdig upp till zon 5.

Vill du ha en ros som doftar gott, växer vackert, blommar nästan oavbrutet från juni till sent på hösten och klarar sig till zon 8, då är det rugosarosen ‘Hansa’ som gäller. Det var alldeles i början av 1900-talet som två holländare vid namn Schaum och van Tol tog fram ’Hansa’. Denna kan bli upp till två meter hög samt att den ofta får ett stort omfång. 

15 Nov 2022