Lindra nästäppa och snuva

Något som är vanligt att drabbas av under en förkylning, det är snuva och nästäppa! Men det kan även komma av att man är allergisk, har känsliga sleemhinnor eller på grund av graviditet. Att vara snuvig eller täppt i näsan är rätt jobbigt. Ett enkelt sätt att lindra det på, det är att använda en avsvällande nässprej som till exempel Nasoferm nässpray. Sedan finns det även andra saker du kan göra.

Bra tips mot snuva och nästäppa

Om du inte har Nasoferm nässpray hemma, så kan du testa att näsan med koksaltlösning. Du kan göra koksaltlösning själv genom att blanda ett kryddmått salt i en deciliter vatten. Det brukar kännas bättre om lösningen är ljummen när du använder den.

Om du lider av torra slemhinnor i näsan kan du smörja in dem med lite olja. All slags olja som används i matlagning går bra. 

Att sova med huvudete högt upp är även det något som kan lindra. Så du kan helt enkelt ha några extra kuddar i sängen!

Fler tips

Bland andra tips som brukar föreslås är att koka upp en gryta med vatten och ge ansiktet en intensivångning genom att sitta en stund med ansiktet böjd över kärlet. En handduk som täcker huvudet hjälper till att hålla kvar ångan. Det kan även fungera med en het dusch innan läggdags.

En del tycker att det hjälper att äta kryddstark mat, eftersom att kapsaicin, sammansättningen som ger chilipeppar sin hetta, vidgar näsgångarna och reducerar inflammation och smärta vid bihåleinflammation.

9 Nov 2021