Hur fungerar ett företagslån?

Ett företag kan ibland behöva ett tillskott i kassan. Det kan behövas penggar lite snabbare än dina kunder betalar sina fakturor eller så är det investeringar för framtiden som behövs. Oavsett anledning så kan ett företag behöva ett lån. Men hur fungerar det rent praktiskt? Hur gör man? Vi har besökt crediwizz.se som jämför olika lån. Med information från dem, och från några av Sveriges största banker, presenterar vi en kort guide för hur man gör för att ta ett företagslån. 

Tre enkla steg

Att ansöka om ett företagslån är tämligen enkelt. Det finns några steg man bör ta innan, och under, processen. 

  1. Behovsanalys: Det är behovet som ska styra och inget annat. Se över hur mycket du behöver låna och se till att ha ett tydligt underlag för hur pengarna ska användas. Banker och låneinstitut vill gärna se dina planer och göra en egen bedömning om det låter rimligt att låna ut pengar. 
  2. Syfte: Varför behöver du ett lån? Precis som behovet så styr syftet till stor del hur du ska tänka vid valet av företagslån. Även om beloppet - behovet - är det som ofta avgör vem du väljer att låna av så är det bra att ha ett tydligt syfte. 
  3. Riskanalys: Kommer du kunna betala tillbaka även om din planerade investering inte går som planerat? Särskilt viktigt är detta för dig som driver enskild firma där du är den juridiska personen. 

Glöm inte heller att titta på saker som ränta, om det krävs en säkerhet eller om det finns dolda avgifter. 

20 May 2021